Páníčkův spolehlivý průvodce #2: Podle čeho vybírat psí obojky a vodítka

 

I ti největší nadšenci domácích mazlíčků potřebují občas správně navést. V dnešním průvodci se proto podíváme na základní část výbavy našich psích parťáků, bez které se žádný pejskař neobejde.

 

Na procházky i další aktivity je klíčové vybrat kvalitní obojek a vodítko. To se ale lehce řekne. V dnešní době je k dostání tolik různých možností, že z toho jde hlava kolem. 

 

Žádný strach, my vám poradíme.

 

Šikovná pomůcka i módní doplněk

Pořádné obojky a vodítka pro čtyřnohé chlupáče jsou nejspolehlivějšími pomocníky každého páníčka. Nesmíme však zapomínat na potřeby našeho vrtichvosta. 

 

Přestože je nabídka pomůcek opravdu široká, není radno jejich výběr podcenit. Samozřejmě, jedná se o módní doplněk, takže vzhled a barvy budou hrát klíčovou roli. Vybírejte ale pečlivě na základě kvality a mějte na paměti hlavní účel těchto pomůcek.

 

Stejně tak důležité je neopomenout pohodlí a bezpečí vašeho psího miláčka. 

 

Co zohlednit při výběru psího obojku?

Nejprve se podíváme na obojky. Každý pes je jiný a má také různé potřeby, které nesmíme přehlížet. Podle čeho ale vybrat dokonalý obojek pro hafana? Srovnejte si priority a rozmyslete si, co vašemu vysněnému obojku určitě nesmí chybět. 

 

 

  • Jaký typ obojku hledáte? 
  • Jakou má plnit funkci? 

 

    • Z jakého materiálu má být? 

 

  • Bude v něm váš pes opravdový fešák? 

 

 

Pokud už máte v hlavě obrázek, můžeme se posunout dále.

 

Nejdřív se podíváme na funkci. Obojek využíváme primárně ke kontrole a korigování psa. Kromě toho může sloužit jako prostředek k ochraně, výcviku, identifikaci, a v neposlední řadě jako módní doplněk. Sami se zamyslete, jaký obojek hledáte. 

 

Má chránit krk vašeho mazlíčka před útoky, nebo sloužit jako prevence proti klíšťatům a dalším parazitům? Na každou situaci existuje funkční obojek.

 

Je váš chlupáč trochu zlobidlo a psí Usain Bolt, takže rád bere tlapky na ramena? Pořiďte si obojek, na který se dá pověsit přívěsek s kontaktními informacemi

 

Procházky, sport, nebo výcvik? Pamatujte na využití

Každý obojek je také navržený pro jiné účely. Obojky pro běžné nošení musí být dostatečně široké, pohodlné a nikde se nesmí zařezávat. Zkrátka dělané pro nerušené pobíhání. 

 

Dělají se ale i stahovací varianty, které vám zajistí pevnou ruku. Jsou vhodné jak pro výcvik, tak i pro tahače a opravdová zlobidla. Díky nim už za svým psem nebudete vlát jako paraplíčko. 

 

Mnoho obojků je přímo šito na míru vašim potřebám a často se specializují na jednu věc. Třeba na ochranu proti klíšťatům. Vyrábí se ale také obojky reflexní, s GPS, elektronické na výcvik, ale také obojky, které zamezí nadměrnému štěkání. Výběr je opravdu obrovský, ale věříme, že už víte, co hledáte.

 

273689504_481707756799501_1647729291367858578_n

Značka Emmy nad Pepe a jejich obojek s perlami a vodítko



Zvolte správný materiál

Při výběru obojku i vodítka se setkáme s několika často používanými materiály. Mají své výhody, ale i mouchy. My si o nich teď povíme.

 

 

  • Textil

 

Nejčastěji se setkáte s nylonem nebo neoprenem. Ohromnou výhodou je cena a zanedbatelná hmotnost. Najdeme ale také produkty z ušlechtilejších textilií, např. paracordu. Vlákna je snadné vyrábět v různých barvách. Máte tak obrovský prostor se na nich vyřádit. Textil se navíc nesráží, snadno schne a jednoduše se čistí a pere. 

 

97-4_obojek-pro-psa-william-walker-paracord-hanseatic

Obojek William Walker z Paracordu

 

Musíte si ale rozumět se svým psem. Hlavně, pokud jde o vodítko. Textilní může být celkem drsné, takže se dá lehce přijít k nepříjemným popáleninám. A pokud je váš mazel opravdový žužlal, vodítko není tak těžké překousat. 

 

Pokud ale chcete materiál, který je téměř nesmrtelný, pojďme se poohlédnout dál.

 

 

  • Kůže

 

Za pořádnou kůži si připlatíte. S nějakou tou korunou navíc ale máte záruku opravdové kvality. Kromě odolnosti a dlouhé výdrže ale platíte i za styl. Kožená provedení mají většinou nejzajímavější design. Pokud vám jde hlavně o šmrncovní vzhled, dá se s nimi pěkně vyhrát.

 

1176-3_sucu-6364

Obojek pro psa Sücü z premiové kůže

 

Kůže se narozdíl od nylonu netřepí. Když se o kožené pomůcky budete patřičně starat, vydrží vám dlouhé roky. Kožená vodítka jsou daleko silnější než nylonová, ale také se dají přežvýkat. Určitě se ale daleko pohodlněji drží. Obojky z kůže potěší spíš větší plemena, ale radost z nich bude mít i menší psík. Je to spíš o vkusu.

 

A teď nějaké ty zápory. Kůže se tolik nekamarádí s vodou, je dost těžká, a jak jsme si už řekli, není to úplně nejlevnější záležitost. Na to pamatujte. 

 

 

  • Kov

 

Obojky a vodítka z kovových řetízků jsou asi nejméně oblíbenou variantou. Pokud ale psa potřebujete srovnat do latě, jedná se o perfektní a osvědčenou volbu. Vezměte ale v potaz, že to zrovna není nejpohodlnější materiál. 

 

Z estetického i praktického hlediska se hodí zejména pro větší a krátkosrsté psy, jako je třeba dobrman. Řetízky se totiž zamotávají do chlupů, zařezávají se, jsou dost těžké a také myslitele na korozi. 

 

Na druhou stranu se nemusíte bát, že by vám je pes překousal.  


xtfk-web1-950

Obojek se jménem na míru Bestia Collars



Vodítko je páníčkova prodloužená ruka!

O obojcích už znáte vše, co potřebujete vědět. Je čas se ještě mrknout na vodítka.

 

Proč mít psa na vodítku? Důvodů je několik. Je to skvělá pomůcka pro cvičení, ale i jednoduchý způsob, jak s ním komunikovat a nutit ho sekat latinu. A na procházce ho potřebujete mít neustále pod palcem. Pro bezpečí pejska, ale i ostatních. 

 

Na mnoha místech také psa musíme mít na vodítku ze zákona. Takže není co řešit. Vodítko je nutností.

 

Nezapomeňte se při výběru vhodného kandidáta znovu zaměřit na tato kritéria:

 

    • Účel – k jakým psím kusům je typ vodítka určený
    • Materiál – každý z nich má něco do sebe

 

  • Délka, šířka a napětí vodítka

 

 

Standardní vodítka

Klasické vodítko je nejoblíbenější a nejrozšířenější variantou. A také tou nejméně problémovou. Je určeno především pro úplně základní trénink a každodenní používání. Nehledejte tu žádnou složitou vědu. Touto volbou určitě nic nezkazíte. Pokud se nemůžete rozhodnout, doporučujeme tuto variantu.

 

Délka se liší, ale většinou nepřesahuje 2,5 metru. Je to skvělá alternativa pro všechna plemena psů. Páníček má nad psem úplnou kontrolu.

 

Běžně se setkáte s plochou variantou z nylonu. Není to ale pravidlem. Dělají se v různých provedeních – kůže, lano, řetěz. Výhody materiálů už znáte. Volba je už na vás. 

 

Pokud vodítko pořizujete pro většího psa, za kterým často vlajete, zaměřte se na šířku a tloušťku. Čím bytelnější, tím lepší.

91

Vodítko William Walker z paracordu 

 

Samonavíjecí vodítka

Další oblíbená varianta, která s sebou ale přináší i několik problémů. Vodítko má většinou nylonový pásek o délce klidně i 8 metrů. Dá se natahovat a uzamknout na libovolné délce a stejně jednoduše zase stáhnout zpátky do rukojeti. Zkrátka podobný mechanismus, jako má svinovací metr.

 

Zní to šikovně, musíte se ale mít na pozoru.

 

Pes má při využití celé délky obrovskou volnost, je třeba ho tak mít neustále na očích. Navíjecí vodítka jsou doporučená pro psy, kteří se už na vodítku umí patřičně chovat. Jinak to často vede ke spoustě zlozvykům, jako je tahání a zamotávání.

 

Speciální vodítka

Existuje i mnoho speciálních vodítek, která plní jednu nebo více funkcí. Multifunkční vodítka se smyčkami pro nastavení délky jsou vhodná zejména pro výcvik. Lze je přizpůsobit velikosti i plemenu psa. To ušetří spoustu peněz a trápení.

 

Některá vodítka zároveň poslouží jako obojek – stačí je navléknout a přehodit přes hlavu. Dávejte ale pozor, když pes zatáhne, vodítko se utáhne. Obratný pes se z něj ale naopak může zase vyvléknout. Není to tak nejvhodnější varianta pro zlobivé rošťáky. 

 

Zde výběr nekončí. Pro fajnšmekry se vyrábí také vodítka reflexní, s gumou či pružinou pro tlumení otřesů, vodítka na běhání či kolo, nebo rovnou pro dva psy. Spousta funkcí pro různé příležitosti.

 

Suma sumárum

Pokud tápete a přemýšlíte nad svým prvním vodítkem, držte se klasiky. Standardní varianta, nejlépe z textilu či kůže, je sázka na jistotu. Zaměřte se na pohodlí, ale mějte pejska neustále pod kontrolou.

 

Pokud se pes venku teprve učí chodit na vodítku, nebo zlobí a tahá, úplně postačí délka do 2 metrů. Zkušený páníček s poslušným chlupáčem se pak samozřejmě může podívat na další možnosti, které čtyřnohému parťákovi poskytnou daleko více volnosti.

 

274949806_641506833628446_5753535088540980553_n

Klasické, přesto stylové – kožený obojek a vodítko William Walker - Lambrusco


Ať už jste pejskař začátečník nebo zkušený psovod, není nutné zůstávat při zemi. Pokud toužíte po kvalitně zpracovaném obojku nebo vodítku s nevšedním designem, podívejte se na náš e-shop. Zaručeně tu máme kousek, který čeká přímo na vás.