Venčení kočky – praktické tipy do začátku

Zdá se vám, že se vaše kočka doma nudí? Nebo má malý prostor a cítíte, že by jí procházka venku udělala dobře? Ať už chcete kočku venčit z jakéhokoliv důvodu, chce to trochu přípravy. V tomto článku vás navedeme, jak na to! 



Úspěšné výlety s kočkou začínají doma

Dát kočce vodítko a vyrazit ven není bez přípravy ideální nápad. Ostatně, kdo to vyzkoušel, ten většinou shledal, že tudy cesta nevede – kočka se z postroje vysmekávala, prskala, a když ji vynesl ven, nechtěla tam být. Každá kočka je jiná a třeba doma máte pohodářku, která to snese. Bývají to ale potvůrky s oblibou v klidu a vlastní rutině. Pokud chcete kočku venčit, nezpůsobit jí trauma a oba si to užít, doporučujeme následující: 

 

Pořiďte si správný postroj a vodítko

Z obojku se kočka velmi snadno vysvleče. Když s venčením začínáte, pevný postroj je jistější volbou. Vyberte si takový, který se snadno a rychle nasazuje, je měkký a lehký. 

 

Postroj%20Stardust%20-%20Milk%20%26%20Pepper

Postroj Stardust - Milk & Pepper

 

Důležitou součástí výbavy je vodítko. Pozor, nekupujte vodítko natahovací (ta poskytují nebezpečně dlouhou dráhu, jejich navíjení vydává pro kočky nepříjemný zvuk a při rozběhnutí kladou velký tlak na krk či bedra zvířete), zvolte raději obyčejné, ale zato trochu delší. Kočka by totiž neměla mít vodítko nikdy zcela natažené, ale volnější, a jelikož často někam leze, delší se hodí. 

 

Vod%C3%ADtko%20Stardust%20-%20Milk%20%26%20Pepper

Vodítko Stardust - Milk & Pepper



Seznamte kočku s venčením uvnitř

Kočky se nerady vrhají do nových zkušeností. Dejte jí proto čas a nechte ji se s postrojem a vodítkem v klidu seznámit doma. Jak na to?

  • Ať postroj sama prozkoumá – Představte jí ho, ale nenasazujte. Nechte jí postroj k dispozici jako hračku. A když uvidíte, že o něj projeví zájem, odměňte ji pamlskem. 
  • Zkuste jí postroj nasadit – Pomalu a trpělivě. Pokud se nezblázní a nepokusí si ho strhnout, dejte jí zase něco dobrého. Potom ji nechte v postroji pobíhat (nebo samozřejmě odpočívat) doma. Tímto způsobem  si na něj zvykne a nebude mít venku problém. 
  • Ukažte jí vodítko – I s ním je důležité získat kočičí důvěru. Postupujte stejně jako s postrojem – seznamte je, nechte jí vodítko k dispozici, až po čase jí vodítko připněte k postroji a nechte ji doma na volno na vodítku (tedy že má vodítko připnuté, ale vy ho nedržíte). 
  • Začněte s chůzí uvnitř – V této fázi je důležitá trpělivost. Nesnažte se kočku ani přinutit, aby se podřídila, ani ji nenuťte chodit. Pokud se trápí a chodit odmítá, dejte ji pauzu a zkuste to jindy. Odměňujte ji, chvalte a snažte se o pozitivní asociaci. Cílem je, aby kočka chodila volně, ale dostatečně blízko, abyste ji v případě potřeby mohli vzít snadno do náruče. 

 

K dalšímu kroku přejděte, až si budete jistí, že vaše kočka nemá problém. 

 

Hurá ven

Až se postroj a vodítko stanou známými a přijímanými předměty, je čas zkusit reálné venčení. Pro první procházku vyberte nějaké klidné místo, ideální je vlastní zahrada nebo dvůr. Pokud takovými prostory nedisponujete, určitě kočku neberte na rušnou ulici. V začátcích můžete kočku přenést na vhodnou lokalitu v přepravce. Dobrý je nějaký park či klidnější místo, kde nejsou žádná zvířata a hluk. 

 

Mějte na paměti, že kočky nechodí stejně jako psi. Psa venčíte vy, kdežto kočka venčí vás. Pokud můžete svou kočku vzít na procházku okolo nějaké zdi nebo jiného zákrytu, bude se cítit bezpečněji. Vybavte se trpělivostí, ale také si s sebou vezměte:

  • sáčky na exkrementy,
  • pamlsky pro povzbuzení, 
  • ručník pro případ, že by se kočka lekla a vy ji chtěli chytit bez kousání, škrábání a umazání se.

 

Mějte na paměti, že cvik dělá mistra. Po pár pokusech si oba zvyknete a procházky si začnete užívat a těšit se na ně. 



Kočky jsou zvědavá stvoření a každá příležitost, kterou mají k prozkoumání světa, obohatí jejich život. Procházky u mnoha koček snižují stres, takže jsou šťastnější a zdravější. Držíme vám proto palce, ať se pohodové venčení brzy podaří.