Kočka, pes a vánoční stromeček – jak je udržet v bezpečí?

Čerstvě ozdobený vánoční stromeček a jeho lesk dokáže ohromit nejednu kočku či psa. Je přece tak voňavý, velký, plný zajímavých ozdob a doma tak neobvyklý! Ani trochu se jim nedivíme, že s ním chtějí přijít do kontaktu a také si ho užít. Zkušenost nám ale říká, že to nedělá dobrotu. 

 

Přinášíme proto několik tipů, jak váš stromek od řádění domácích mazlíčků chránit.

 

1 Postavte stromeček na vhodné místo

 Může se to zdát jako jasná věc, ale přesto se na to hodí upozornit. Stromek se snažte umístit co nejdál od předmětů jako jsou police, pohovky, okenní parapety, knihovny a podobných, z nichž váš mazlíček může skočit do jeho větví. 

 

Dobrým preventivním opatřením je dát stromek do rohu místnosti. Pokud by zvíře strom převrhlo, je pořád nějaká pravděpodobnost, že bude padat dozadu a opře se o zeď. 

 

Vyhněte se také matení své kočky nebo psa tím, že stromek postavíte na místo, kde pro ně není běžné si hrát (jinak na ně totiž může působit pouze jako další hračka). 

 

Absolutně nejlepší způsob, jak udržet chlupáče od vašeho stromku pak bude, když jej umístíte do pokoje, který se dá zavřít. Je to možná trochu ,,drastické”, ale když kočka se psem ke stromku nemohou, nic mu neprovedou. 



2 Než stromek ozdobíte, seznamte s ním svá zvířata

 Pokud jste stromek ještě neozdobili, počkejte s ním do chvíle, než si na něj vaši mazlíčci přivyknou. Protože ho budou znát, ztratí o něj možná zájem a nebude je rozptylovat ani tehdy, když jej zakryjete ozdobami a dekoracemi. 

 

Asi je jasné, že při zdobení stromku není úplně dobrý nápad škádlit zvířata ozdobami, a zkoušet si s nimi hrát jako by to byly hračky. Akorát by je to povzbudilo a nechápali by, co je špatně. 

 

Pozor dejte také na výběr samotných ozdob. Pokud můžete, vyhněte se lesklým a třpytivým ozdobám. Lepší jsou ty obyčejné, s matným povrchem. A až je budete věšet, snažte se je dávat do výšky, mimo dosah vašich mazlíčků. 



3 Vytvořte pro stromek barikádu

 Pokud již víte, že mají vaše zvířata se stromkem problém, zkuste použít třeba dětská vrátka. Mocným spojencem je také hliníková folie, kterou některá domácí zvířata nemají ráda. Třeba kočky, které ji nesnesou na tlapkách a drápech. Folie jim tak zabrání na stromek lézt a snažit se ho škrábat. 

 

4 Využijte sílu citrusů

 Kočky a psi většinou neholdují vůni citronů a pomerančů. Umístění jejich kůry ke kmenu stromu nebo použití deodorantu s citrusovou vůní do jeho větví tak může zvířata účinně odradit. Stejně vhodný může být také citrusový olej nebo zředěný ocet. Výhodou je, že jsou zdravotně nezávadné, takže se nemusíte bát, že by se vašemu mazlovi něco přihodilo. 



Budeme moc rádi, pokud se vám některý z těchto tipů osvědčí. A pokud máte nějaké vlastní triky, potěší nás, když je s námi zasdílíte třeba na našich sociálních sítích.