Proč a jak chránit psí tlapky v zimě

Někteří psi zimu milují, jiní nesnáší. Ať je na tom váš mazlíček jakkoliv, jeho tlapkám může dát sníh, mráz a nejrůznější chemikálie pěkně zabrat. Hodí se jim proto věnovat jistou péči. V tomto článku vám dáme pár jednoduchých doporučení, jak na to!

 

 

Dozvíte se:

Co se může stát se psími tlapkami ve sněhu, ledu a soli

Jak o psí packy v zimě pečovat

Co doporučujeme ze Sortimentu Petari



Sníh, led, sůl a psí tlapky – co se může stát?

Chladné počasí přináší packám několik potenciálních nebezpečí, např.

 

  • Suchost a popraskání – Nízké teploty a suchý vzduch mohou polštářky psích tlapek pěkně vysušit. Různé odmrazovací přípravky (jako je posypová sůl, štěrk či chemikálie) někdy dovedou způsobit podráždění až chemické popáleniny. To pak může být pro psa silně bolestivé a způsobit mu vřídky a infekce (zvláště tehdy, když si poté tlapky olizuje – a přiznejme si, že to dělá téměř každý pes).
  • Poranění – Chůze po krystalech soli, kamenech a jiných ostrých předmětech (často i skrytých pod sněhem) může být pro psa velmi bolestivá a vede až k pořezání. 
  • Omrzliny – Stejně jako lidem mohou i psům končetiny omrznout, když se příliš ochladí. 
  • Otravy – Toxické nemrznoucí směsi, látky rozpouštějící led a rozmrazovací soli na packách psa (když si je bude lízat) mohou zapříčinit žaludeční nevolnost, v horším případě až vážnou otravu. 
  • Uklouznutí a pády – Mají sice 4 nohy, a tak se lépe drží, stejně jim to ale klouže. Potíže s udržením na ledu mají také nemocní psi, třeba ti s artritidou. 
  • Podchlazení – I když se jedná o problém celého těla, ne jen tlapek, je důležité brát v potaz, že naši psi zpravidla nejsou na zimu příliš zvyklí, a dlouhý chlad pro ně může mít vážné následky. 

 

Jak pečovat o psí tlapky v zimě 

Stačí aplikovat pár rozumných opatření, a váš pes bude zcela v klidu. Jak se tedy nehodám vyhnout a předejít zdravotním problémům? 

 

 

  • Věnujte jeho tlapkám péči pravidelně

 

Nejprve se ujistěte, že jsou tlapky vašeho psa na zimu celkově připravené. Pro zdravé tlapky je pravidelná a dobrá péče nezbytná v jakémkoliv ročním období, ale v zimě obzvlášť – ostříhejte mu drápky, ale také chlupy na tlapkách, především mezi polštářky. Kousky ledu, krystalky soli ani nic jiného se tak nebude mít prostor kde zachytit. 

 

 

  • Myjte svému psovi tlapky po každé procházce

 

Ať už se procházíte městem nebo přírodou, vyhnout se posypovým solím může být takřka nemožné. Jakmile se vrátíte domů, nezapomeňte svému psovi tlapky vyčistit. Teplá voda a hadřík budou stačit a vy budete mít jistotu, že mu na tlapkách neulpívá nic nežádoucího. Po mytí se snažte psa co nejlépe vysušit, ať se mu mezi polštářky ani v srsti nedrží vlhkost. Výsledkem bude nejen spokojenější pes, ale také čistší podlaha vašeho příbytku. 

 

 

  • Procházejte se kratší čas

 

Svého psa sami nejlépe znáte a víte, co mu dělá dobře. Některá plemena, jako třeba husky nebo malamuti, snášejí chlad výborně, krátkosrstá plemena, jako čivavy, vipeti nebo buldočci, mnohem snáze prochladnou. Mějte zkrátka na paměti, že i psům hrozí omrzliny a podchlazení. Obecně platí, že v zimě je lepší větší množství kratších procházek než jedna dlouhá

 

 

  • Hydratujte psí tlapky

 

Aby lidská pokožka zůstala jemná a zdravá, používáme často krémy a nejrůznější hydratační mléka. Z podobných přípravků mohou těžit i naši chlupatí přátelé. K ochraně tlapek svého psa můžete používat nějaký balzám. Přípravek tohoto typu můžete používat kdykoliv – po koupeli, po vystavení studenému vzduchu nebo těsně předtím, než svému psovi nasadíte boty

 

 

  • Nasaďte mu psí boty

 

Do extrémního počasí se psí botičky rozhodně hodí. Chrání nejen proti zranění, ale celkově přinášejí větší pohodu, především když se do sněhu a mrazu chystáte na delší výpravu. Boty pro psa chrání jeho tlapky před solí, ledovými zmrazky, ostrými předměty, které se skrývají pod sněhem. 



Petari a sortiment pro péči o psí tlapky v zimě

Náš e-shop přináší spoustu produktů, které pomáhají našim zvířatům ke štěstí. 

Tentokrát konkrétně doporučujeme:

124-3

Balzám na tlapky William Walker

Jeho složení je 100 % BIO. Psí packy chrání před chladem, teplem, vlhkostí i nepříjemnými povětrnostními vlivy. 


732

Nůžky na srst Lila loves it

Nůžky, které vám vydrží na několik psích životů. Jejich speciální broušení se hodí na stříhání v nejširším smyslu, zakulacený hrot zaručí, že sebe ani svého psa neporaníte. 

687

Péče o tlapky Lila loves it

Další zcela přírodní produkt s kokosovým olejem, měsíčkem, olejem z meruňkových jader a levandulí posiluje, udržuje a chrání psí polštářky. 

 

Naši psi si zaslouží, abychom se o jejich tlapky starali jako o své vlastní. Když nám nohy prochladnou, bolí nás a tvoří se nám puchýře, máme z toho mizerný pocit. Naši psi to cítí úplně stejně. Věnujme jim proto lásku a pozornost!